2. Functioneel ontwerp
2.1. Algemeen
Dit ontwerp beschrijft de databeschikbaarheid richting de persoon voor de aanvullende gegevensset langdurige zorg. Hierdoor kan de burger, cliënt of patiënt zijn relevante langdurige zorggegevens bekijken via de PGO om een beter en vollediger inzicht te krijgen in de eigen medische situatie.
Het doel van dit document is om de aanvullende gegevens Langdurige zorg beschikbaar te stellen aan een persoon (in de PGO).
2.1.1. Doelgroep
De doelgroep voor deze pagina wijkt niet af van de algemene doelgroep van de MedMij functionele ontwerpen.
2.1.2. Kaders en uitgangspunten
2.1.3. Richtlijn & proces
Dit ontwerp is conform specificaties genoemd in de algemene inleiding van de MedMij functionele ontwerpen.
2.1.4. Reikwijdte
De reikwijdte van dit ontwerp beslaat de functionele beschrijvingen en de dataset voor de gegevensuitwisselingen die voortvloeien uit uitgevoerde langdurige zorg.
Deze eerste versie van de use case “Raadplegen aanvullende gegevensset langdurige zorg” heeft betrekking op het raadplegen en beschikbaar stellen van zorginformatiebouwstenen die al beschikbaar zijn bij de zorgaanbieders in de XIS-systemen. De aanvullende gegevensset langdurige zorg is samengesteld uit de zib-publicatie 2017. Deze aanvullende gegevensset langdurige zorg wordt naast de Basisgegevensset Langdurige zorg (BgLZ) uitgewisseld. De BgLZ wordt in stand gehouden zoals die er nu staat, hier zullen geen wijzigingen in plaatsvinden. De aanvullende gegevensset langdurige zorg gaat over de extra zibs die naast de al bestaande BGLZ beschikbaar worden gesteld.
2.1.5. Infrastructuur
Geen nadere specificatie, anders dan genoemd in de algemene inleiding van de MedMij functionele ontwerpen.
2.1.6. Geografische reikwijdte
Geen nadere specificatie, anders dan genoemd in de algemene inleiding van de MedMij functionele ontwerpen.
2.1.7. Kwalificatie en testen
Op dit moment wordt de usecase uit dit ontwerp getoetst in een Proof of Concept (PoC). Later volgt meer informatie over kwalificatie.
2.2. Usecases
2.2.1. Algemeen
Een usecase is een specifieke beschrijving van een praktijksituatie in de langdurige zorg waarbij voor een concrete situatie het uitwisselen van informatie wordt beschreven aan de hand van actoren (mensen, systemen) en transacties (welke informatie wordt wanneer uitgewisseld). Een usecase is een verbijzondering van een specifiek onderdeel van het zorgproces in de langdurige zorg.
2.2.2. Granulair raadplegen aanvullende gegevensset Langdurige zorg
We stappen in deze Proof of Concept (PoC) af van het monolithische concept als één grote gegevensdienst,en gaan toe naar granulaire uitwisseling en kwalificatie op het niveau van afzonderlijke zibs/FHIR-profielen.
In het huidige Medmij-Afsprakenstelsel is de Basisgegevensset Langdurige Zorg één gegevensdienst waarin een vastgestelde set van FHIR-profielen (op basis van zibs) als geheel moet worden ondersteund. We willen met de aanvullende gegevensset langdurige zorg toe naar een situatie waarbij elke zib (en dus elk FHIR-profiel) wordt beschouwd als een losstaande gegevensdienst met een eigen:
- Specificaties (zib + bijhorende FHIR-profielen)
- Kwalificatiecriteria
- Testscenario’s
Wat blijft hetzelfde?
- De zibs blijven leidend als informatiemodel
- De keten (bronsysteem > DVA > PGO) blijft bestaan
- Authenticatie, autorisatie, adressering en logging blijven conform het Medmij-afpsrakenstelsel.
2.2.3. Doel en relevantie granulair raadplegen gegevens Langdurige zorg
De gegevens voor uitwisseling in eerste instantie gebaseerd op de gegevensset Minimale eOverdracht (MeO) v4.0 zie voor meer informatie over welke zibs binnen de eOverdracht in scope zijn de Nictiz wiki pagina algemeen overzicht van de inhoudelijke opbouw van de gehele eOverdracht.
Het scenario eOverdracht is voor zorgaanbieder – zorgaanbieder uitwisseling ingericht. Deze set van gegevens worden met dit functioneel ontwerp ontsloten naar de Patiënt via de PGO. Wij zullen zoveel als mogelijk verwijzen naar de Nictiz pagina gezien de zibs van zorgaanbieder- zorgaanbieder uitwisseling ook naar de PGO ontsloten kunnen worden.
Naast de Miniale eOverdracht zibs zijn er nog metingen die beschikbaar zijn bij de bronleverancier, ook deze zullen met de aanvullende gegevensset langdurige zorg granulair ontsloten worden naar de PGO.
Naast de BgLZ gaan er meer gegevens granulair beschikbaar worden gesteld, verder genoemd aanvullende gegevensset langdurige zorg. De uitbreiding betreft de zibs die vanuit de Minimale eOverdracht en metingen die beschikbaar worden gesteld. Specifiek gaat het om onderstaande zibs:
Standaard | Zorginformatiebouwsteen |
---|---|
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Contact |
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Betaler |
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Lichaamsgewicht |
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Lichaamslengte |
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Bloeddruk |
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Alert |
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Voedingsadvies |
Minimale eOverdracht Volwassenen | zib Woonsituatie |
Aanvullende gegevensset Langdurige zorg - Meting | zib lichaamstemperatuur |
Aanvullende gegevensset Langdurige zorg - Meting | zib Vochtbalans |
Aanvullende gegevensset Langdurige zorg - Meting | zib Ademhaling |
Aanvullende gegevensset Langdurige zorg - Meting | zib Polsfrequentie |
Niet alle zibs die in de aanvullende gegevensset langdurige zorg uitgewisseld worden zijn bij elke bronlevernacier beschikbaar. Gezien wij een granulaire gegevensset opstellen zal het niet verplicht zijn om alle zibs uit te wisselen voor kwalificatie, dit zal per leverancier gecommuniceerd en gerapporteerd worden.
[TO DO: nader bepalen met ZA en (bron)leverancier] Deze set van zibs (Minimale eOverdracht v4.0) zullen één-op-éen overgenomen op element “datum overplaatsing” na. Dit element is buiten beschouwing van de uitwisseling via de PGO, gezien een datum van overplaatsing alleen voor zorgaanbieder – zorgaanbieder uitwisseling van toepassing is.
Naast de Minimale eOverdracht gegevensset zullen er ook aanvullende zibs uitgewisseld worden binnen de aanvullende gegevensset langdurige zorg [TO DO; na gesprekken bronleveranciers en DVA bepalen]
2.2.3.1. Patient journey aanvullende gegevensset langdurige zorg
De patient journey beschrijft enkele momenten waarop je als patiënt zijnde inzicht kan of zou willen hebben in zijn aanvullende gegevensset langdurige zorggegevens.
In de landurige zorg zijn er veel verschillende patiëntreizen te onderscheiden. Onderstaand is één patiëntreis beschreven. De eOverdracht is een use-case waarbij het gaat om eenmalige overdracht van gegevens, zoals op vastgelegd moment van overdracht. Dit is een redelijk algemene patiëntreis en toch zijn er vele andere denkbaar. In overleg met de zorgaanbieders en leveranciers zullen we later een of meer patiëntreizen uitwerken. Er zijn eerder meer patiëntreizen beschreven, onder andere in opdracht van Platform IZO (zie document Het netwerk in de praktijk, 31-03-2022) en ook door Nictiz (Casus Kenneth van Someren - https://informatiestandaarden.nictiz.nl/images/a/a6/Casus_Kenneth_van_Someren_MedMij.pdf).
Hieronder een voorbeeld van patiëntreis van denkbeeldige patiënt Peter (eigenlijk spreekt men in de langdurige zorg meestal van cliënt) en de gegevensuitwisseling binnen de langdurige zorg tussen zorgaanbieder en patiënt. Gezien het voor de aanvullende gegevensset langdurige zorg uitwisseling naar de PGO betreft is onderstaand een specifieke patientreis geschetst waarbij gegevens geraadpleegt worden vanuit de PGO:
Peter is een actieve weduwnaar van 72 jaar oud. Peter heeft drie kinderen, twee zoons, een dochter en vijf kleinkinderen. Thuis had Peter al steeds meer hulp nodig, zo kan hij onder andere moeilijk zelf douchen en het bijhouden van zijn medicatie vindt hij ook lastig. Peter heeft daardoor, de afgelopen vijf jaar, veel wijkverpleging op bezoek gehad gezien hij hulp nodig had met zijn Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).
Een maand geleden is Peter getroffen door een hersenbloeding (CVA). Er wordt nu een opname in een verpleeghuis overwogen. Het is namelijk niet de verwachting dat hij voldoende zal herstellen gezien hij door zijn hersenbloeding halfzijdig verlamd is geraakt. In de wijk waar Peter woont, is een locatie gevestigd en daar zou hij graag naar toe willen. In samenspraak met Peter, zijn dochter en het verpleeghuis wordt een indicatie aangevraagd bij het CIZ.
Peter is door de vele zorgverleners die hij de afgelopen tijd heeft ontmoet het overzicht kwijtgeraakt over zijn zorg en wil hier nog eens naar kijken. Bovendien was er te weinig tijd tijdens het consult om hierover door te praten met zijn zorgverlener.
Op aanraden van zijn dochter heeft Peter nu een eigen gekozen PGO. In zijn PGO wil Peter zijn aanvullende gegevensset langdurige zorggegevens raadplegen, hij is nieuwsgierig naar deze gegevens. Zijn dochter kijkt mee, die is bij Peter op visite. Hij wil deze gegevens graag thuis inzien zonder dat hij daarvoor de zorgverlener hoeft te belasten. Bovendien hoeft hij dan zelf nergens naartoe te gaan. Hij raadpleegt via zijn PGO de betreffende zorgaanbieder waar hij onder behandeling is om zijn aanvullende gegevensset landurige zorggegevens op te halen en in te zien. Peter ziet nu zijn medische gegevens, waardoor hij meer inzicht heeft in de status van zijn gezondheid.
2.2.3.2. Preproces
De cliënt beschikt over een eigen PGO dat aan de MedMij-eisen voldoet.
De cliënt heeft toestemming gegeven voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens tussen het betreffende XIS/EPD en de eigen persoonlijke gezondheidsomgeving.
Er is sprake van een dossier voor de cliënt binnen de langdurige zorg sector.
2.2.3.3. Proces
De cliënt raadpleegt de ‘bloeddruk’ in zijn of haar PGO.
Het systeem van de cliënt (PGO) vraagt om beschikbare medische gegevens bij een XIS/EPD aan de hand van een zoekopdracht.
Het systeem van de zorgaanbieder (XIS) stelt de anvullende gegevensset Langdurige zorg beschikbaar voor de patiënt.
2.2.3.4. Postproces
- In de PGO van de cliënt wordt de bloeddruk overzichtelijk en begrijpelijk getoond.
2.2.4. Weergave eis
[TO DO] - volgt na feedback burgerpanel
2.2.5. Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Deze usecase onderscheidt twee bedrijfsrollen, namelijk de Persoon en de (Zorg)Aanbieder zoals te zien in onderstaande tabel.
Tabel 1 Bedrijfsrollen
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
Patiënt/ Persoon | Gebruiker van de PGO |
(zorg)aanbieder | Gebruiker van het XIS |
2.2.6. Informatieoverdracht
Zowel de persoon als de (zorg)aanbieder maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
PGO (persoon)
XIS zorginformatiesysteem
2.2.6.1. Systemen & Systeemrollen
Deze systemen kennen ieder verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen mogelijk maken. Hier gaat het om de aanvullende gegevensset Langdurige zorg geregistreerd bij de zorgaanbieders naar de persoon.
Tabel 2 Systeemrol
Systeem | Naam Systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
PGO | aanvullende gegevensset Langdurige zorg gegevens Raadplegend | MM-1.0-AGLZR-FHIR | Raadplegen aanvullende gegevensset Langdurige zorg gegevens bij zorgaanbieder |
XIS | aanvullende gegevensset Langdurige zorg Beschikbaarstellend | MM-1.0-AGLZB-FHIR | Beschikbaar stellen aanvullende gegevensset Langdurige zorg |
2.2.7. Transacties en Transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactie (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht) vormt een zogeheten transactiegroep. Voor de transacties die tussen de systeemrollen plaatsvinden, wordt in ART-DECOR beschreven welke gegevenselementen en met welke kardinaliteiten de gegevens uitgewisseld worden vanuit de minimale eOverdracht. De gegevenselementen van de Minimale eOverdracht staan gepubliceerd op ART-DECOR. Daarbij hebben wij een Excel weergave opgesteld met de gehele dataset aanvullende gegevensset langdurige zorg. In de Excel staan de MeO inclusief de metingen zibs die binnen de aanvullende gegevensset langdurige zorg uitgewisseld worden naar de PGO. Alle gegevens zullen granulair uitgewisseld worden, wij wisselen dus niet in bundles van gegevens uit binnen dit project echter in aparte FHIR resources.
Voor de technische specificaties en FHIR implementation guide, zie de FHIR IG.
Tabel 3 Transactiegroep
Transactiegroep | Transactie | Systeemrolcode | Systeem | Bedrijfsrol |
---|---|---|---|---|
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Contact | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair gegeven Contact | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Betaler | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair gegeven Betaler | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Lichaamsgewicht | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Lichaamsgewicht | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Lichaamslengte | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Lichaamslengte | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Bloeddruk | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair gegeven Bloeddruk | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Alert | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Alert | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Voedingsadvies | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Voedingsadvies | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Woonsituatie | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Woonsituatie | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Lichaamstemperatuur | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Lichaamstemperatuur | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Vochtbalans | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Vochtbalans | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Ademhaling | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Ademhaling | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
Verzamelen aanvullende gegevensset langdurige zorg (PULL) | Raadplegen Granulair gegeven Polsfrequentie | [NTB] | PGO | Patiënt |
Verzamelen Aanvullende gegevensset Langdurige zorg | Beschikbaar stellen Granulair Polsfrequentie | [NTB] | XIS | Zorgaanbieder |
2.2.8. Use case diagram
[TO DO] - volgt in April 2025
2.3. Release notes
Tabel 3 Release notes
Versie | Datum | Omschrijving |
---|---|---|
1.0.0-alpha.1 | [TO DO] | Eerste versie voor een Proof of Concept (POC) |