Important: This is a draft IG for trial use. Click here to give feedback.

EN NL

HdBe-TNMTumorClassificatie

WARNING This page contains a draft CBB, as raw output from the zib export and automatic conversion to CBB. It requires thorough review and adaption to the Belgian realm. This CBB is merely added for informative use.

CBBConceptStatus
HdBe-TNMTumorClassification

TNM Classificatie van Maligne Tumoren (TNM) is het systeem voor de stadiëring van kanker dat is ontwikkeld door de Union Internationale Contre le Cancer of International Union Against Cancer (UICC). De TNM-classificatie wordt ook gebruikt door de American Joint Committee on Cancer (AJCC) en de International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO). In 1987 werden de TNM-classificaties van de UICC en de AJCC tot één systeem gecombineerd met dezelfde definities. Desondanks zitten er nog altijd verschillen tussen beide systemen. De TNM-classificatie is ontwikkeld voor solide tumoren (waaronder carcinomen en sarcomen); niet-solide tumoren (bijvoorbeeld lymfomen en gliomen) kennen een ander systeem voor stadiëring. De algemene opzet is als volgt: De T staat voor tumor en beschrijft de grootte van de tumor en de lokale uitbreiding, de N staat voor lymfekliermetastasering (Engels: node) en de M staat voor metastase op afstand (uitbreiding van de kanker van één locatie in het lichaam naar een andere. Naast T, N en M bevat de classificatie nog een aantal andere parameters.

Purpose

TNM-classificatie is een belangrijke bepalende factor voor de juiste behandeling en prognose. Het stadium is een steeds belangrijker onderdeel van kankersurveillance en kankerbestrijding en een eindpunt voor de evaluatie van populatie screening en vroege detectie. Het TNM-stadiëringssysteem is de gemeenschappelijke taal waarin zorgprofessionals in de oncologie kunnen communiceren over de uitbreiding en verspreiding van kanker bij individuele patiënten als basis voor besluitvorming over behandeling en individuele prognose. Het kan ook worden gebruikt voor het opstellen en evalueren van behandelrichtlijnen, nationale beleid t.a.v. zorgplanning en onderzoek. De doelstellingen van de TNM-classificatie zijn:

  • Hulp bij het plannen van de behandeling.
  • Het geven van een indicatie van prognose op basis van historische gegevens over uitkomsten.
  • Ondersteuning bij de evaluatie van behandelresultaten.
  • De uitwisseling van informatie tussen behandelcentra vergemakkelijken.
  • Bijdragen aan doorlopend onderzoek naar kanker.
  • Ondersteuning van kankerbestrijding, onder meer via kankerregisters.

De TNM-classificatie is een uniforme standaard. Het doel is breder dan alleen de toepassing binnen het primaire zorgproces en zorgt voor essentiële informatie voor beleidsmakers die kankerbestrijdings- en preventieplannen ontwikkelen of uitvoeren.

Instructions

Van een generieke TNM classificatie naar een ziekte specifieke TNM classificatie Bij het uitwerken van een tumor specifieke TNM-bouwsteen of implementatie moet gekeken worden hoe de waardelijsten kunnen worden ingeperkt, toegepast of uitgebreid. Inperken wil zeggen dat items in een codelijst worden weggelaten of specifiek worden gemaakt door binnen het voorgeschreven code systeem andere termen te kiezen. Het is de bedoeling dat in de toekomst kant en klare codelijsten per kankeraandoening beschikbaar worden gemaakt (zie ook issues). Codesystemen In deze zib worden 2 internationale codesystemen gebruikt:

  • SNOMED CT (beheerder international SNOMED international, Nederlands beheer door Nictiz)
  • International Classification of Diseases for Oncology, version 3 (ICD-O-3) beheerd door de WHO.

Waar toepassing van één van deze codesystemen niet zinvol werd geacht of mogelijk was is gekozen voor beheer ervan als onderdeel van het beheer van de zibs. Wanneer er een eenduidige internationale verwijzing mogelijk is naar de TNM standaard zelf als codesysteem met waardelijsten kunnen deze worden aangepast in een volgende versie van de zib. Uitgangspunten vanuit de TNM standaard

  • Eén TNM-classificatie per orgaan, maar in geval van gepaarde organen is er één classificatie per zijde. Bijvoorbeeld bij borstkanker met in iedere borst een primaire tumor zijn er dan dus ook twee instantiaties van de zib, waarbij de ene lateraliteit links en de andere lateraliteit rechts heeft (beiderzijds is niet toegestaan bij gepaarde organen).
  • Niet alleen de uitkomst van de TNM, maar ook de exacte lokalisatie van de primaire tumor(en), positieve lymfeklieren en metastasen kan worden aangeduid.
  • In het geval van meerdere primaire tumoren in één orgaan, moet de tumor met de hoogste T-categorie worden geclassificeerd en moet de veelvoud of het aantal tumoren tussen haakjes worden vermeld, bijvoorbeeld T2 (m) of T2 (5).De afwijking met de hoogste T-categorie bepaalt de classificatie van de tumor. Om het onderscheid hierin te maken en alle afwijkingen te kunnen weergeven bestaat de container ‘afwijking’ in de zib. Elke afwijking heeft een nummer. Welke afwijking (b.v. 1, 2 of 4) de hoogste t-categorie heeft wordt niet in de zib aangegeven. Dit is logische want dit is pas duidelijk na de inschatting van de zorgverlener o.b.v. de pathologie dan wel beeldvorming.

Gebruikte versie van de ****UICC (http://www.uicc.org/resources/tnm) ****/ ****AJCC (http://cancerstaging.org/references-tools/deskreferences/Pages/default.aspx** )**** TNM Classification of Malignant Tumours.**

  • Hoewel er geen verschillen in definities en verwoordingen tussen AJCC en UICC TNM classificaties zouden mogen voorkomen zijn er helaas wel enkele verschillen ingeslopen (bijvoorbeeld bij de definitie van regionale lymfeklieren bij slokdarm- en endometriumcarcinomen). Daarom kan in deze zib gekozen worden tussen de UICC en AJCC versie. Criteria die in het TNM-classificatiesysteem worden gebruikt, zijn in de loop van de jaren veranderd en er zijn verschillende edities uitgebracht. Als gevolg hiervan kan een bepaalde stagering een heel andere prognose hebben, afhankelijk van welke editie wordt gebruikt. Verder is een belangrijke overweging het effect van een verbeterde behandeling in de tijd
  • Naast de stagering via UICC of AJCC classificaties is er ook ‘Essential TNM’. Dit is een versimpelde vorm van TNM die is gemaakt voor het weergeven van het voorkomen van kanker in lage lonen landen. In deze landen zijn vaak de middelen voor vroege diagnose niet aanwezig en het gebruik van TNM beperkt (kanker wordt in de regel in deze landen pas in een zeer laat stadium ontdekt). Deze speciale TNM is niet meegenomen in de uitwerking van deze zib. Overigens wordt deze speciale TNM meestal alleen gebruikt voor het kunnen betrekken van deze landen in de statistiek over het voorkomen van bepaalde kankers in deze landen.

Prefix en suffix zijn geïntegreerd in codelijsten. Alhoewel het mogelijk zou zijn om voor de mogelijke voor en achtervoegsels op zowel de T, N en M losse codelijsten te maken is voor het eenvoudig toepassen ervan gekozen om deze te integreren in de codelijsten. Dit is besloten omdat de huidige inzichten zijn dat hiermee het maken van verkeerde combinaties wordt voorkomen **Prefix **

  • **c: **Klinische classificatie, gebaseerd op gegevens vóór behandeling, zoals klinisch onderzoek, beeldvorming, endoscopie, biopten, chirurgische exploratie of onderzoek onder narcose, en andere onderzoeken.
  • yc: Classificatie uitgevoerd tijdens of na een initiële multimodaliteitsbehandeling (zijnde niet- chirurgisch).
  • p: De post-chirurgische histologische pathologische classificatie. Dit is gebaseerd op de gegevens van voor de behandeling, aangevuld met pathologisch onderzoek na een heelkundige behandeling.
  • yp: Classificatie uitgevoerd tijdens of na een initiële multimodaliteitsbehandeling (waaronder ook chirurgische behandeling).
  • rc: Klinische classificatie in geval van een recidiverende tumor (na een ziektevrij interval).
  • rp: Post-operatieve pathologische classificatie in geval van een recidiverende tumor (na een ziektevrij interval).
  • a: Classificatie vastgesteld tijdens autopsie

Suffix

  • (mi): Gevallen met alleen micrometastase
  • (sn): Gevallen waarbij schildwachtklier onderzoek heeft plaatsgevonden.
  • (f): Gevallen waarbij FNA of biopsie heeft plaatsgevonden op de regionale lymfeklieren
  • (i-): negatieve morfologische bevindingen voor geïsoleerde tumorcellen
  • (i+): positieve morfologische bevindingen voor geïsoleerde tumorcellen
  • (mol-): negatieve niet-morfologische bevindingen voor geïsoleerde tumorcellen
  • (mol+): positieve niet- morfologische bevindingen voor geïsoleerde tumorcellen
  • (0): zonder verhoogd lactaatdehydrogenase (LDH)
  • (1): met verhoogd lactaatdehydrogenase (LDH)

Patient Population

Volwassen patiënten met een solide tumor waarop een TNM-classificatie kan worden toegepast. Issues Bruikbaarheid van deze zib als ook de ziekte specifieke codelijsten worden gemaakt in de eerste proeftuin(en), gepland in de zomer van 2020. Gedurende dit project zal IKNL het beheer voor deze codelijsten verzorgen. Wanneer deze proeftuin(en) zijn afgerond worden de bevindingen meegenomen als wijzigingsverzoeken in het reguliere beheerproces van het zib centrum. References

  1. TNM Classification of Malignant Tumours, 8th Edition - James D. Brierley (Editor), Mary K. Gospodarowicz (Editor), Christian Wittekind (Editor)- International Union Against Cancer (UICC)- ISBN: 9781119263562 (epub)
  2. https://www.uicc.org/resources/tnm [ONLINE geraadpleegd: 04 mei 2020]
  3. International Classification of diseases for oncology (ICD-O) – 3rd edition, 1st revision – April Frits, Constance Percy, Andrew Jack, Kanagaratnam Shanmugaratnam, Leslie Sobin, D Max Parkin, Sharon Whelan – World Health Organisation – WHO library cataloguing – ISBN 978 92 4 069212 1 (PDF)
draft

MNumberOfPrimaryTumors0..1CodeableConceptBinding
TPrimaryTumor0..1CodeableConcept
AbnormalityNumber0..1Count
Morphology0..1CodeableConceptBinding
GHistopathologicalGrading0..1CodeableConceptBinding
TumorLocalization0..*Reference(HdBe AnatomicalLocation)
NRegionalLymphnodes0..1CodeableConcept
RegionalLymphNodesLocalization0..*Reference(HdBe AnatomicalLocation)
MDistantMetastasis0..1CodeableConcept
DistantMetastasisLocalization0..*Reference(HdBe AnatomicalLocation)
DateOfTnmclassification0..1dateTime
Tnmversion0..1CodeableConceptBinding
IntegratedTnmvalue0..1string
Explanation0..1string
TlLymphaticInvasion0..1CodeableConceptBinding
PnPerineuralInvasion0..1CodeableConceptBinding
VVenousInvasion0..1CodeableConceptBinding
AnatomicalStage0..1CodeableConceptBinding
PrognosticStage0..1CodeableConceptBinding
RResidualTumor0..1CodeableConceptBinding

TnmtumorClassification0..*
TnmtumorClassification.PrimaryTumorBackboneElement0..1
TnmtumorClassification.PrimaryTumor.MNumberOfPrimaryTumorsCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.PrimaryTumor.TPrimaryTumorCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.PrimaryTumor.AbnormalityBackboneElement1..*
TnmtumorClassification.PrimaryTumor.Abnormality.AbnormalityNumberCount0..1
TnmtumorClassification.PrimaryTumor.Abnormality.MorphologyCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.PrimaryTumor.Abnormality.GHistopathologicalGradingCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.PrimaryTumor.Abnormality.TumorLocalizationReference(HdBe AnatomicalLocation)0..*
TnmtumorClassification.RegionalLymphnodesBackboneElement0..1
TnmtumorClassification.RegionalLymphnodes.NRegionalLymphnodesCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.RegionalLymphnodes.RegionalLymphNodesLocalizationReference(HdBe AnatomicalLocation)0..*
TnmtumorClassification.DistantMetastasisBackboneElement0..1
TnmtumorClassification.DistantMetastasis.MDistantMetastasisCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.DistantMetastasis.DistantMetastasisLocalizationReference(HdBe AnatomicalLocation)0..*
TnmtumorClassification.DateOfTnmclassificationdateTime0..1
TnmtumorClassification.TnmversionCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.IntegratedTnmvaluestring0..1
TnmtumorClassification.Explanationstring0..1
TnmtumorClassification.TlLymphaticInvasionCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.PnPerineuralInvasionCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.VVenousInvasionCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.AnatomicalStageCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.PrognosticStageCodeableConcept0..1
TnmtumorClassification.RResidualTumorCodeableConcept0..1



TNMTumorClassification
DefinitionBase definition for all elements in a resource.
Cardinality0...*
Invariants
  • ele-1:All FHIR elements must have a @value or children
    hasValue() or (children().count() > id.count())
Mappings
  • rim:n/a
TNMTumorClassification.id
DefinitionUnique id for the element within a resource (for internal references). This may be any string value that does not contain spaces.
Cardinality0...1
TypeSystem.String
Mappings
  • rim:n/a
TNMTumorClassification.extension
DefinitionMay be used to represent additional information that is not part of the basic definition of the element. To make the use of extensions safe and manageable, there is a strict set of governance applied to the definition and use of extensions. Though any implementer can define an extension, there is a set of requirements that SHALL be met as part of the definition of the extension.
Cardinality0...*
TypeExtension
Aliasextensions, user content
Comments

There can be no stigma associated with the use of extensions by any application, project, or standard - regardless of the institution or jurisdiction that uses or defines the extensions. The use of extensions is what allows the FHIR specification to retain a core level of simplicity for everyone.

SlicingUnordered, Open, by url(Value)
Invariants
  • ele-1:All FHIR elements must have a @value or children
    hasValue() or (children().count() > id.count())
  • ext-1:Must have either extensions or value[x], not both
    extension.exists() != value.exists()
Mappings
  • rim:n/a
  • rim:N/A
TNMTumorClassification.TnmtumorClassification
DefinitionRoot concept of the TNMTumorClassification information model.This root concept contains all data elements of the TNMTumorClassification information model.
Cardinality0...*

Example instances

[CBB name]
[Concept name ] [example value]

// example of NameInformation

## Example instances

| NameInformation      |                   |
|----------------------|-------------------|
| FirstNames | Johanna Petronella Maria   
| Initials | J.P.M. 
| GivenName | Jo 
| NameUsage | Geslachtsnaam partner gevolgd door eigen geslachtsnaam
| LastName.Prefix | van
| LastName.LastName | Putten
| LastNamePartner.PartnerPrefix | van der
| LastNamePartner.PartnerLastName | Giessen
| Titles |

zib [zib name + version](https://zibs.nl/wiki/[zib name + version(release)]) difference

Concept Category Description
[element.path] [category of change] [Description of change]([Reference to ticket/issue/zulip chat using MarkDown link])



Terminology Bindings

PathNameStrengthURL
PrimaryTumor.MNumberOfPrimaryTumorsm_AantalPrimaireTumorenextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/m_AantalPrimaireTumoren
PrimaryTumor.Abnormality.MorphologyMorfologieextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/Morfologie
PrimaryTumor.Abnormality.GHistopathologicalGradingG_DifferentiatiegraadTumorextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/G_DifferentiatiegraadTumor
TnmversionTNMVersieextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/TNMVersie
TlLymphaticInvasionL_LymfatischeInvasieextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/L_LymfatischeInvasie
PnPerineuralInvasionPn_PerineuraleInvasieextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/Pn_PerineuraleInvasie
VVenousInvasionV_VeneuzeInvasieextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/V_VeneuzeInvasie
AnatomicalStageAnatomischStadiumextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/AnatomischStadium
PrognosticStagePrognostischStadiumextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/PrognostischStadium
RResidualTumorR_ResidueleTumorextensiblehttps://fhir.healthdata.be/ValueSet/R_ResidueleTumor