Toimintakykytiedon käsittely sosiaalihuollossa

Vaikka merkintä toimintakyvystä ja toimintakykyarvio tallennetaan Kanta-palveluihin FHR-rajapinnan kautta, ovat ne sosiaalihuollon asiakasasiakirjoja, joita koskevat samat vaatimukset kuin muitakin sosiaalihuollon asiakasasiakirjoja. Tällä sivulla on kuvattu miten asiakasasiakirjojen tallentamista, mitätöimistä tai hakua koskevat vaatimukset on huomioitava merkinnän toimintakyvystä ja toimintakykyarvion käsittelyssä.

Liittäminen sosiaalihuollon asiaan

Merkintä toimintakyvystä tai toimintakykyarvio pitää aina liittää Sosiaalihuollon asiakastietovarantoon tallennettuun asia-asiakirjaan. Asia-asiakirjan tallentaminen on kuvattu Sosiaalihuollon Sosiaalihuollon asiakastietovarannon rajapintakäyttötapauksessa Tallenna asia-asiakirja. Asiakastietovarannon rajapintakäyttötapaukset ovat saatavilla Asiakastietoa käsitteleviä järjestelmiä koskevat toiminnalliset vaatimukset -sivulla kanta.fi-sivustolla.

Merkintä toimintakyvystä tai toimintakyarvio liitetään asiaan ilmoittamalla toimintakykytietoon liittyvässä Provenance-resurssissa Asiatunnus (encompassingEncounterId). Jos asiatunnusta vastaavaa asia-asiakirjaa ei ole tallennettu asiakastietovarantoon, tallentaminen ei onnistu ja asiakastietovaranto palauttaa tallentavalle järjestelmälle virheilmoituksen.

Lisäksi merkinnän toimintakyvystä tai toimintakykyarvion asiakkaan tunnisteen (henkilötunnus tai tilapäinen yksilöintitunnus) on oltava sama kuin asia-asiakirjan asiakkaan tunnisteen. Jos merkinnän toimintakyvystä tai toimintakykyarvion asiakkaan tunniste ei vastaa asia-asiakirjan asiakkaan tunnistetta, tallentaminen ei onnistu ja asiakastietovaranto palauttaa tallentavalle järjestelmälle virheilmoituksen.

Sosiaalihuollon yhteinen asia

Merkintä toimintakyvystä tai toimintakykyarvio voi liittyä sosiaalihuollon yhteiseen asiaan. Sosiaalihuollon yhteisestä asiasta voit lukea lisää Kanta-palvelujen käsikirjan luvusta 8.3 Asiakkaiden yhteinen asia.

Jos merkintä toimintakyvystä tai toimintakykyarvio liittyy sosiaalihuollon yhteiseen asiaan, Observation-resurssissa ja siihen liittyvässä Provenance-resurssissa pitää ilmoittaa Patient-resurssilla kaikkien asiakkaiden tiedot. Lisäksi JSON Web Tokenin requested_record -tiedossa pitää ilmoittaa kaikkien asiakkaiden tunnisteet. Observation- ja Provenance-resurssien sekä JSON Web Tokenin asiakkaiden tunnisteiden on vastattava toisiaan. Jos asiakkaiden tunnisteet eivät vastaa toisiaan, tallentaminen ei onnistu ja asiakastietovaranto palauttaa tallentavalle järjestelmälle virheilmoituksen 5S00047 Json Web Tokenin ja resurssin tiedot eivät vastaa toisiaan.

Yhteiseen asiaan liittyvän merkinnän toimintakyvystä tai toimintakykyarvion asiakkaiden tunnisteiden on lisäksi vastattava asia-asiakirjan asiakkaiden tunnisteita. Jos asiakkaiden tunnisteet eivät vastaa toisiaan, tallentaminen ei onnistu ja asiakastietovaranto palauttaa tallentavalle järjestelmälle virheilmoituksen 5S00020 Yhteisen asian asiakastiedot ovat virheellisiä.

Liiteasiakirjan tallentaminen

Merkintään toimintakyvystä tai toimintakykyarvioon voi liittää liiteasiakirjoja. Liiteasiakirja tallennetaan CDA R2-asiakirjana. Liite pitää tallentaa sosiaalihuollon tarkennetulla asiakirjatyypillä 18002 Liite. Liiteasiakirjan tallentaminen on kuvattu Sosiaalihuollon Sosiaalihuollon asiakastietovarannon rajapintakäyttötapausten määrittelyn kommentointikierroksen versiossa 3.7_RC1 käyttötapauksessa Tallenna liiteasiakirja. Liiteasiakirjan versioiminen on kuvattu dokumentin käyttötapauksessa Tallenna liiteasiakirjasta uusi versio.

Toimintakykytietojen käsittely rekisterinkäyttöoikeuden perusteella

Toimintakykytietoja voi käsitellä sosiaalihuollon perusmuotoisen rekisterinkäyttöoikeuden tai laajan rekisterinkäyttöoikeuden perusteella. Perusmuotoisesta rekisterinkäyttöoikeudesta voit lukea lisää Kanta-palvelujen käsikirjan luvusta 12.3 Rekisterinkäyttöoikeus ja laajasta rekisterinkäyttöoikeudesta luvusta 12.5 Laaja rekisterinkäyttöoikeus.

Jotta palveluntuottaja pystyy tallentamaan merkintöjä toimintakyvystä tai toimintakykyarvioita palvelunjärjestäjän rekisteriin tai versioimaan, mitätöimään ja hakemaan niitä, on palveluntuottajalla oltava voimassa oleva rekisterinkäyttöoikeus palvelunjärjestäjän rekisterissä. Rekisterinkäyttöoikeus muodostetaan asiakkaan asiakkuusasiakirjan kautta. Perusmuotoisessa rekisterinkäyttöoikeudessa palvelunjärjestäjä kirjaa asiakkaan asiakkuusasiakirjaan palveluntuottajan tai palveluntuottajan nimeämän tosiasiallisen toteuttajan palveluyksikkötiedon sekä palveluyksikön asiakkuuden alkamisajan ja tallentaa asiakkuusasiakirjan Sosiaalihuollon asiakastietovarantoon. Laajassa rekisterinkäyttöoikeudessa palveluntuottaja kirjaa ko. tiedot asiakkaan asiakkuusasiakirjaan ja tallentaa sen asiakastietovarantoon.

Toimintakykytiedon mitätöiminen

Merkintää toimintakyvystä tai toimintakykyarviota ei voi mitätöidä Sosiaalihuollon asiakastietovarannosta, jos siihen liittyy CDA R2 -asiakirjana tallennettu liiteasiakirja. Jos asiakastietovarantoon tallennettu toimintakykytieto on mitätöivä, siihen liittyvät liiteasiakirjat on mitätöivä ensin. Liiteasiakirjan mitätöiminen on kuvattu Sosiaalihuollon asiakastietovarannon rajapintakäyttötapausten määrittelyn kommentointikierroksen versiossa 3.7_RC1 käyttötapauksessa Mitätöi liiteasiakirja.

Sosiaalihuollossa mitätöinnin jälkeen merkinnästä toimintakyvystä tai toimintakykyarviosta ei voi tallentaa uusia versioita. Sosiaalihuollon asiakastietovaranto ei palauta haussa mitätöityä merkintää toimintakyvystä tai toimintakykyarviota asiakastietojärjestelmälle. Mitätöityjä merkintöjä toimintakyvystä tai toimintakykyarvioita voidaan kuitenkin hakea ja katsella asiakastietovarannon Arkistonhoitajan käyttöliittymän kautta.

Toimintakykytietojen haku Sosiaalihuollon asiakastietovarannosta

Sosiaalihuollossa asiakastietojärjestelmästä on mahdollista hakea vain toimintakykytiedon viimeisin, voimassa oleva versio. Sosiaalihuollon asiakastietovaranto ei palauta haussa asiakastietojärjestelmälle resurssin aiempia versioita tai mitätöityjä resursseja. Sosiaalihuollossa resurssin aiempi versio tai mitätöity resurssi voidaan hakea Sosiaalihuollon asiakastietovarannon arkistonhoitajan käyttöliittymästä.

Sosiaalihuollon asiakastietovarannon tukemat hakutavat

Sosiaalihuollon palvelunantaja voi hakea toimintakykytietoja Sosiaalihuollon asiakastietovarannosta palvelunantajan rekisterinpitäjän omasta rekisteristä, palvelunjärjestäjän rekisteristä perusmuotoisen rekisterinkäyttöoikeuden tai laajan rekisterinkäyttöoikeuden perusteella ja toisen sosiaalihuollon rekisterinpitäjän rekisteristä. Palvelunantaja voi hakea toimintakykytietoja toisen sosiaalihuollon rekisterinpitäjän rekisteristä asiakastietovarannosta kolmella tavalla: perushaulla, palvelunantajan laajalla tiedonsaantioikeudella ja viranomaisen laajalla tiedonsaantioikeudella. Asiakastietojen hausta toisen rekisterinpitäjän rekisteristä voi lukea lisää Kanta-palvelujen käsikirjan luvusta 14.4 Asiakastietojen luovuttaminen Sosiaalihuollon asiakastietovarannosta.

Toimintakykytietojen haun perusteleminen

Kaikki Sosiaalihuollon asiakastietovarannosta tehtävät toimintakykytietojen haut on perusteltava. Toimintakykytietojen haku palvelunantajan rekisterinpitäjän omasta rekisteristä perustellaan ensisijaisesti ammattihenkilön palveluyksikön ja asiakkaan välisellä asiayhteydellä. Asiayhteyden muodostamisesta voit lukea lisää Kanta-palvelujen käsikirjan luvusta 13.2 Asiayhteyden todentaminen. Jos voimassa olevaa asiayhteyttä ei ole, haku perustellaan koodistolla THL - Asiakastietojen katselun erityinen syy (1.2.246.537.6.240.2012). Tietojen haun erityinen syy ilmoitetaan JSON Web Tokenin special_reason-tiedossa.

Toimintakykytietojen haku palvelunjärjestäjän rekisteristä perusmuotoisen rekisterinkäyttöoikeuden tai laajan rekisterinkäyttöoikeuden perusteella on perusteltava aina voimassa olevalla ammattihenkilön palveluyksikön rekisterinkäyttöoikeudella.

Toimintakykytietojen haku toisen sosiaalihuollon rekisterinpitäjän rekisteristä on perusteltava ensisijaisesti ammattihenkilön palveluyksikön ja asiakkaan välisellä asiayhteydellä. Jos voimassa olevaa asiayhteyttä ei ole, haku on mahdollista perustella asiakkaan kiireellisen tuen tarpeen vuoksi koodistolla THL - Asiakastietojen katselun erityinen syy. Tietojen haun erityinen syy ilmoitetaan JSON Web Tokenin special_reason-tiedossa. Haku palvelunantajan laajalla tiedonsaantioikeudella tai viranomaisen laajalla tiedonsaantioikeudella on perusteltava lisäksi koodistolla Sosiaalihuolto – Laajan tiedonhaun peruste (1.2.246.537.6.1299.202101). Laajan tiedonhaun peruste ilmoitetaan JSON Web Tokenissa. Tiedon ilmoittamisessa käytettävä kenttä tarkennetaan syksyllä 2025.